Η χουµοποίηση της κοµπόστ
Για να πετύχουµε µια γρήγορη και σωστή χουµοποίηση (χώνεµα) της κοπριάς πρέπει να φροντίσουµε για την ύπαρξη σ' αυτήν όσο το δυνατό περισσότερων µικρο-οργανισµών. Για να πολλαπλασιαστούν όµως και να δουλέψουν γρήγορα και σωστά οι µικρο-οργανισµοί, είναι ανάγκη να έχουµε υπ' όψη µας τα παρακάτω τέσσερα σηµεία: 1 . Αερισµός της κοµπόστ. Ο αερισµός πρέπει να γίνεται κανονικά για να µπορέσουν να ζήσουν οι αερόβιοι οργανισµοί. Σε περίπτωση ανεπάρκειας οξυγόνου, πολλαπλασιάζονται οι αναερόβιοι οργανισµοί στην κοµπόστ και τότε έχουµε την απαίσια βρωµιά στην κοπριά µας. Μια κοπριά σωστά φτιαγµένη δε βρωµάει ποτέ έχει τη µυρωδιά του δασικού χώµατος. 2. Η υγρασία στην κοµπόστ. Η κινητοποίηση και η ζωντάνια των µικροοργανισµών στην κοµπόστ, κύρια των βακτηρίων, εµποδίζεται αισθητά από την ξηρασία. Γι' αυτό, η κοµπόστ πρέπει να διατηρείται σταθερά υγρή, όχι όµως υπερβολικά, γιατί τότε θα εµποδίζεται το οξυγόνο, πράγµα που θα προκαλέσει τη σαπίλα και την άσχηµη µυρωδιά της κοπριάς. 3. Η θερµοκρασία στην κοµπόστ. Μαζί µε την υγρασία και το σωστό αερισµό, για µια σωστή και γρήγορη χουµοποίηση των οργανικών υλικών, απαραίτητη είναι και η θερµοκρασία. Στη θεhttp://www.prasinipili.org/living-green/gaden/item/293-compost-xou.htmlρµοκρασία οφείλεται το ότι οι κοπριές χωνεύουν το Καλοκαίρι γρηγορότερα παρά το Χειµώνα. από ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΥΛΗ http://www.prasinipili.org/living-green/gaden/item/293-compost-xou.html |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου