Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

ΠΩΣ ΝΑ ΛΙΓΟΣΤΕΨΟΥΜΕ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΜΑΣ


Η χουµοποίηση της κοµπόστ


Για να πετύχουµε µια γρήγορη και σωστή χουµοποίηση (χώνεµα) της κο­πριάς πρέπει να φροντίσουµε για την ύπαρξη σ' αυτήν όσο το δυνατό περισσό­τερων µικρο-οργανισµών. Για να πολλαπλασιαστούν όµως και να δουλέψουν γρήγορα και σωστά οι µικρο-οργανισµοί, είναι ανάγκη να έχουµε υπ' όψη µας τα παρακάτω τέσσερα σηµεία:
1 . Αερισµός της κοµπόστ. Ο αερισµός πρέπει να γίνεται κανονικά για να µπο­ρέσουν να ζήσουν οι αερόβιοι οργανισµοί. Σε περίπτωση ανεπάρκειας οξυγό­νου, πολλαπλασιάζονται οι αναερόβιοι οργανισµοί στην κοµπόστ και τότε έχουµε την απαίσια βρωµιά στην κοπριά µας. Μια κοπριά σωστά φτιαγµένη δε βρωµάει ποτέ  έχει τη µυρωδιά του δασικού χώµατος.
2.    Η υγρασία στην κοµπόστ. Η κινητοποίηση και η ζωντάνια των µικρο­οργανισµών στην κοµπόστ, κύρια των βακτηρίων, εµποδίζεται αισθητά από την ξηρασία. Γι' αυτό, η κοµπόστ πρέπει να διατηρείται σταθερά υγρή, όχι όµως υπερβολικά, γιατί τότε θα εµποδίζεται το οξυγόνο, πράγµα που θα προ­καλέσει τη σαπίλα και την άσχηµη µυρωδιά της κοπριάς.
3.    Η θερµοκρασία στην κοµπόστ. Μαζί µε την υγρασία και το σωστό αερισµό, για µια σωστή και γρήγορη χουµοποίηση των οργανικών υλικών, απαραίτητη είναι και η θερµοκρασία. Στη θεhttp://www.prasinipili.org/living-green/gaden/item/293-compost-xou.htmlρµοκρασία οφείλεται το ότι οι κοπριές χω­νεύουν το Καλοκαίρι γρηγορότερα παρά το Χειµώνα.

από ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΥΛΗ
http://www.prasinipili.org/living-green/gaden/item/293-compost-xou.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου