Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΕ ΚΑΛΟ ΔΡΟΜΟ

Ευχάριστα νέα για την πορεία της ανακύκλωσης στον δήμο μας!
Προ μηνών είχα έρθει σε επαφή με την ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΕ αφού μου κίνησε το ενδιαφέρων η διαφήμισή της για τα "πράσινα σπιτάκια". Αφού με ενημέρωσαν για τον τρόπο λειτουργίας τους και εγώ με την σειρά μου τον δήμο, βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να είμαστε στην φάση της υπογραφής της συμφωνίας συνεργασίας του δήμου με την εταιρία. Σύμφωνα με την εταιρία, υπάρχει δυνατότητα ανακύκλωσης τουλάχιστον 15.000 κιλών συσκευασίας το μήνα!!! Είναι σαφές νομίζω τι σημαίνει αυτό για τα βουνά των σκουπιδιών που αντικρίζουμε καθημερινά....
Με το καλό λοιπόν οι υπογραφές (αφού περάσει φυσικά από την έγκριση του δημοτικού συμβουλίου) και με το καλό η έναρξη της συνεργασίας...

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

Ανακυκλώνουμε ό, τι ανακυκλώνεται και γλιτώνουμε από τα βουνά των σκουπιδιών.
Επιπλέον, αν καταφέρουμε να μειώσουμε κατά πολύ τον όγκο των συμβατικών σκουπιδιών, έχουμε την δυνατότητα να πιέσουμε για την μείωση των τελών καθαριότητας, διότι το κόστος της ανακύκλωσης βαρύνει αποκλειστικά της εταιρίες που έχουν εισπράξει ήδη τα χρήματα για την ανακύκλωση από τον καταναλωτή την ώρα που αυτός αγοράζει ένα προϊόν.

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΓΥΑΛΙΟΥ

Sofia VoulgarakiΗ ανακύκλωση γυάλινων συσκευασιών κάνει καλό στο περιβάλλον και σε εσένα. Αυτό είναι το μήνυμα που μεταφέρει ένα νέο παιχνίδι-διαγωνισμός στο Facebook, το οποίο λανσάρισαν σήμερα στην Ευρώπη και Ελλάδα οι Φίλοι του Γυαλιού.Επιλέξτε αριστερά το παιχνίδι και... καλή τύχη! http://www.facebook.com/friendsofglassgreece

ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΙ

Η σελίδα των μπλε κάδων στο φατσοβιβλίο


Όλες οι συσκευασίες, από γυαλί, πλαστικό, χαρτί, αλουμίνιο και λευκοσίδηρο, μπορούν απλά και εύκολα να ανακυκλωθούν και να βρουν μια νέα ζωή. Καθημερινά και ακούραστα, τις συλλέγουμε, τις καθαρίζουμε από τυχόν υπολείμματα τροφών και τις πετάμε στον πιο κοντινό μπλε κάδο... ανακύκλωσης. Δεν είναι δύσκολο ! Η ανακύκλωση μπορεί να γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας. Χρειάζεται όμως να βοηθήσουμε όλοι. Στηρίξτε την ανακύκλωση συσκευασιών! Κάντε ανακύκλωση στον μπλε κάδο! Δείξτε έμπρακτα ότι πολιτισμός σημαίνει σεβασμός στο περιβάλλον!
Σελίδα:Αρέσει σε 124.
Δείτε περισσότερα

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ Α.Ε.

Προχτές είχα ένα ευχάριστο τηλεφώνημα από την Ανταποδοτική Α.Ε., την μη κερδοσκοπική εταιρία που είναι υπεύθυνη για την ανακύκλωση των συσκευασιών. Με ενημέρωσαν ότι η εταιρία, εκτός από τα σπιτάκια ανταποδοτικής ανακύκλωσης που τοποθετείί αναλόγως με τις ανάγκες τις  κάθε περιοχής, και τα οποία λειτουργούν ποια και με φωτοβολταϊκά, έχει την δυνατότητα να τοποθετήσει και άλλους κάδους επιλεκτικής ανακύκλωσης για χαρτί ή γυαλί για παράδειγμα. Όλα αυτά τα συστήματα τοποθετούνται από την εταιρία εντελώς δωρεάν και η ίδια έχει και την ευθύνη της μεταφοράς και διάθεσης των απορριμμάτων - μιας και χρηματοδοτείται από τις εταιρίες που φέρουν την ευθύνη για την ανακύκλωση των συσκευασιών τους βάση νόμου. Εξ' άλλου όταν αγοράζουμε κάτι, ήδη έχουμε πληρώσει και την ανακύκλωση της συσκευασίας του....κανείς δεν μας κάνει χάρη....απεναντίας μας χρωστάνε τα όσα δεν έχουν ανακυκλώσει μέχρι τώρα...
Με διαβεβαίωσαν επίσης ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να συνυπάρχουν διάφορες εταιρίες ανακύκλωσης στον ίδιο χώρο και ότι αυτό διευκρινίζεται στον σχετικό νόμο. Δεν υπάρχει δηλαδή πρόβλημα επειδή έχουμε και τους μπλε κάδους που ανακυκλώνονται στην Θέρμη. Υπάρχει αρκετό σκουπίδι για όλους.... Η διαφορά είναι ότι το σύστημα με τους μπλε κάδους μοιράζει στους δήμους κάδους και απορριμματοφόρα και την ευθύνη αποκομιδής την έχει ο δήμος (εργάτες και μεταφορά...), ενώ η ανταποδοτική αναλαμβάνει τα πάντα.
Στο χέρι μας είναι λοιπόν  να διαχωρίζουμε συνειδητά και επίμονα την ανακύκλωση και να απαιτούμε από τον δήμο να συνεργάζεται με εταιρίες ανακύκλωσης ούτως ώστε να μένουν καθαροί οι δρόμοι και να πληρώνουμε και λιγότερα τέλη καθαριότητας, μιας και δεν θα επιβαρύνεται ο δήμος.... 

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

ΧΡΗΣΙΜΑ LINKS

ΥΠΕΚΑ (Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής)http://www.ypeka.gr/
PRO EUROPEhttp://www.pro-e.org/
ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝhttp://www.electrocycle.gr
ΑΦΗΣ (Ανακύκλωση Φορτητών Ηλεκτρικών Στήλων)http://www.afis.gr/
ΕΛ.ΤΕ.ΠΕ. (Εθνικό Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Λιπαντικών Ελαίων)http://www.eltepe.gr/
ΕΔΟΕ (ΕΝΑΛΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ)http://www.edoe.gr/
ECOELASTICA (Ανακύκλωση Ελαστικών)http://www.ecoelastika.gr/
LIFE-REPT
Κ.Ε.ΠΕ.Δ ΑΕ (Κέντρο Εναλλακτικής Περιβαλλοντικής Διαχείρισης) http://www.eltepe.gr
ΣΥ.ΔΕ.ΣΥΣ ΑΕ (Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσσωρευτών)http://www.sydesys.gr

ΣΤΟΧΟΙ για την ανακύκλωση

Το όραμά μας είναι μία Ελλάδα όπου οι συσκευασίες θα αξιοποιούνται μέσα από τη δραστήρια συμμετοχή του ευαισθητοποιημένου πολίτη και την οργάνωση των κοινωνικών εταίρων.
Ο σκοπός της Ε.Ε.Α.Α. στο πλαίσιο του καταστατικού της εταιρείας και των όρων λειτουργίας του Σ.Σ.Ε.Δ.- ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ  και σύμφωνα με το εκάστοτε ισχύον επιχειρησιακό σχέδιο είναι:
  • η εκπλήρωση της νομικής υποχρέωσης των συμβεβλημένων με αυτήν διαχειριστών συσκευασίας,
  • η προώθηση της αξιοποίησης των αποβλήτων συσκευασίας στη χώρα μας, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην επίτευξη των εθνικών στόχων.
Το ισχύον νομικό πλαίσιο και οι σχετικές διευκρινιστικές αποφάσεις των αρμόδιων αρχών του κράτους οριοθετούν το πλαίσιο λειτουργίας του Συστήματος.



ΣΤΟΧΟΙ
Οι στόχοι του Σ.Σ.Ε.Δ.-ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ συνίστανται στην ουσιαστική συμβολή του στην επίτευξη των εθνικών στόχων όπως καθορίζονται από την Κ.Υ.Α. 9268/469/2007. Συγκεκριμένα στις 31/12/2011 η χώρα μας θα πρέπει να έχει πετύχει:
  • αξιοποίηση τουλάχιστον 60% κ.β. του συνόλου των απορριμμάτων συσκευασίας στην οποία περιλαμβάνεται 
  • ανακύκλωση τουλάχιστον 55% κ.β.  με ελάχιστα ποσοστά ανακύκλωσης ανά υλικό:
    • 60% κ.β. γυαλί
    • 60% κ.β. χαρτί & χαρτόνι
    • 50% κ.β. μέταλλα
    • 22,5% κ.β. πλαστικά
    • 15 % κ.β. ξύλο

Νομικό Πλαίσιο

Τον Αύγουστο του 2001, ψηφίστηκε ο Νόμος 2939/01 περί «Συσκευασιών και Εναλλακτικής Διαχείρισης των Συσκευασιών και Άλλων Προϊόντων» ο οποίος ουσιαστικά καθιστά υποχρεωτική την εναλλακτική διαχείριση των συσκευασιών στη χώρα μας και εναρμονίζει την εθνική μας νομοθεσία με τη σχετική νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικότερα με την ευρωπαϊκή οδηγία 94/62.  Το 2004 εκδόθηκε νέα κοινοτική οδηγία (04/12) η οποία αναθεωρεί τους στόχους που θέτει η 94/62. Οι νέοι στόχοι ενσωματώθηκαν στο εθνικό νομικό πλαίσιο με την ΚΥΑ 9268/469.

'Ολες οι επιχειρήσεις που λειτουργούν στη χώρα μας και παράγουν ή εισάγουν συσκευασμένα προϊόντα, τα οποία στη συνέχεια τα διαθέτουν στην εγχώρια αγορά, υποχρεούνται πλέον να συλλέγουν και να ανακυκλώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων τους, δηλαδή να οργανώνουν συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης.
Παράλληλα νομικά υπόχρεοι είναι και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), οι οποίοι οφείλουν να μεριμνήσουν για την ανακύκλωση των δημοτικών αποβλήτων συσκευασίας. Ο Νόμος προβλέπει τις βασικές αρχές συνεργασίας των ΟΤΑ με τους υπόχρεους διαχειριστές συσκευασίας.  

..... τις συμβεβλημένες επιχειρήσεις από τη νομική υποχρέωση, σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο.

Η Εταιρεία
Η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α. Α.Ε.) ιδρύθηκε το Δεκέμβριο του 2001 από βιομηχανικές και εμπορικές επιχειρήσεις που, είτε διαθέτουν συσκευασμένα προϊόντα στην ελληνική αγορά, είτε κατασκευάζουν διάφορες συσκευασίες. Στο μετοχικό κεφάλαιο του Συστήματος συμμετέχει κατά 35% και η Κεντρική 'Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων (Κ.Ε.Δ.Κ.Ε). Η Ε.Ε.Α.Α., ανταποκρινόμενη στις διατάξεις του Νόμου 2939/01 και σκοπεύοντας στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων των διαχειριστών συσκευασίας με αποτελεσματικό και οικονομικά εφικτό τρόπο, έχει αναπτύξει και υλοποιεί στη χώρα μας το Σύστημα Συλλογικής Εναλλακτικής Διαχείρισης - «ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ» (Σ.Σ.Ε.Δ.-ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ).
Αρχές Λειτουργίας
H λειτουργία της Ε.Ε.Α.Α. στηρίζεται σε μία σειρά από θεμελιώδεις αρχές που διασφαλίζουν την επίτευξη των στόχων της και βασίζονται στην Ευρωπαϊκή πρακτική.  Συνοψίζονται στα εξής σημεία:
  • Η συμβατική συμμετοχή και εξυπηρέτηση των υπόχρεων διαχειριστών συσκευασίας γίνεται με τους ίδιους όρους ανεξαρτήτως αν είναι ή όχι μέτοχοι.
  • Η συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο είναι ανοικτή για οποιονδήποτε υπόχρεο διαχειριστή διατυπώσει σχετικό αίτημα με τους ίδιους όρους με τους ήδη μετόχους.
  • Στόχος της Ε.Ε.Α.Α. δεν είναι η επίτευξη θετικού οικονομικού αποτελέσματος, αλλά η βέλτιστη αξιοποίηση των οικονομικών πόρων που διατίθενται για την αξιοποίηση των αποβλήτων συσκευασίας. Ακριβώς για αυτό το λόγο δεν προβλέπεται διανομή μερίσματος στους μετόχους της Ε.Ε.Α.Α. Με απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, το τυχόν θετικό ετήσιο λογιστικό διαθέσιμο μεταφέρεται σε ειδικό αποθεματικό με σκοπό να διατεθεί για τους σκοπούς της Ε.Ε.Α.Α. στις επόμενες χρήσεις.
  • Οι δραστηριότητες του Συστήματος που στοχεύουν στην αξιοποίηση αποβλήτων συσκευασίας από τα δημοτικά απόβλητα αναπτύσσονται σε στενή συνεργασία με τους Ο.Τ.Α., όπως προβλέπεται από το νομικό πλαίσιο.
  • Ισότιμη μεταχείριση όλων των υλικών που χρησιμοποιούν οι υπόχρεοι στις συσκευασίες τους.
Σ.Σ.Ε.Δ.-ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ
Το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., με την υπ’ αριθμόν 106453/20-02-2003 υπουργική απόφασή του ενέκρινε το Σύστημα Συλλογικής Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών (Σ.Σ.Ε.Δ.-ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ), που οργανώνει η Ε.Ε.Α.Α. και αφορά στην εναλλακτική διαχείριση των αποβλήτων συσκευασίας.

Μετά την επιτυχημένη Α’ εξαετή περίοδο λειτουργίας του (2003-2009) με την υπ’ αριθμόν 118019/18-3-09 υπουργική απόφαση επικυρώθηκε η ανανέωση της λειτουργίας του συστήματος και για την Β΄ εξαετία, δηλαδή την περίοδο 2009-2015.
Επιπλέον, το Σ.Σ.Ε.Δ.-ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ είναι το μοναδικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών που εξυπηρετεί τις συσκευασίες όλων των μη επικίνδυνων προϊόντων και κατόπιν σχετικών ελέγχων, οι αρμόδιες αρχές, έχουν εισηγηθεί τη χορήγηση του Πιστοποιητικού Εναλλακτικής Διαχείρισης (Π.Ε.Δ.) απαλλάσσοντας με αυτόν το τρόπο τις συμβεβλημένες επιχειρήσεις από τη νομική υποχρέωση, σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο.

Το Σύστημα Συλλογικής Εναλλακτικής Διαχείρισης απευθύνεται σε όλους όσοι διαχειρίζονται συσκευασίες. Εξασφαλίζει ισότιμη και ελεύθερη συμμετοχή και παρέχει τη δυνατότητα να εκπληρώσουν τις νομικές υποχρεώσεις τους με το βέλτιστο τρόπο συμβάλλοντας αποτελεσματικά στην προστασία του περιβάλλοντος στη χώρα μας.
Σήμερα (10/05/2011), στο Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης, Σ.Σ.Ε.Δ.-ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ, της Ε.Ε.Α.Α. Α.Ε. συμμετέχουν πάνω από 1680 εταιρείες, από όλο το φάσμα των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων οι οποίες, λόγω του αριθμού και του μεγέθους τους, καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος των αποβλήτων συσκευασίας.

Η ευρεία λίστα των Συμβεβλημένων της Ε.Ε.Α.Α. αποδεικνύει πως το Σύστημα Συλλογικής Εναλλακτικής Διαχείρισης (Σ.Σ.Ε.Δ.-ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ) έχει ευρύτατη απήχηση και αποδοχή από το σύνολο των υπόχρεων διαχειριστών συσκευασίας που λειτουργούν και δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.


Η ίδρυση της Ε.Ε.Α.Α.:
  • αντικατοπτρίζει τη συμμετοχή της βιομηχανίας και του εμπορίου στο τομέα της εναλλακτικής  διαχείρισης των αποβλήτων συσκευασίας (αυτο οργάνωση)
  • καταδεικνύει την κοινωνική ευθύνη των επιχειρήσεων απέναντι στο περιβάλλον και την απαιτούμενη προστασία του
  • προτείνει ένα ευέλικτο και αποτελεσματικό σύστημα, που ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές του νόμου
  • συνιστά το συνδετικό κρίκο για την αποτελεσματική συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων (πολιτεία/επιχειρήσεις/Τοπική Αυτοδιοίκηση)
  • συμβάλλει στην εκπαίδευση των πολιτών πάνω στην έννοια της Ανακύκλωσης.

Νόμος για την ανακύκλωση

Σχεδιασμός


Το Σύστημα εισηγείται στους συνεργαζόμενους Ο.Τ.Α. το βασικό σχεδιασμό της χωροθέτησης των κάδων και της συλλογής. Μετά την υπογραφή της σύμβασης με τον Ο.Τ.Α. το Σύστημα συλλέγει πληροφορίες για τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό του έργου. Οι πληροφορίες που συνήθως αναζητούνται είναι:
  • χάρτης του Δήμου
  • δημογραφικά στοιχεία
  • αποτύπωση του δικτύου κάδων απορριμμάτων
  • ποσότητες των απορριμμάτων που φτάνουν στο Χ.Υ.Τ.Α.
  • στοιχεία για τα οχήματα συλλογής των απορριμμάτων
  • οι εμπορικές περιοχές
  • οι βιομηχανικές ζώνες που πιθανόν να βρίσκονται στα όρια του δήμου
  • οι τοπικές ή/και εποχικές ιδιομορφίες.

Ο σχεδιασμός του έργου βασίζεται στον πληθυσμό του προς ένταξη Ο.Τ.Α., σύμφωνα με την απογραφή του 2001 (στοιχεία Ε.Σ.Υ.Ε.). Ο εξοπλισμός που παραχωρείται στους Ο.Τ.Α. είναι: 
  • Κάδοι, ώστε να καλυφθεί πλήρως ο δήμος και απορριμματοφόρα των 8 κ.μ. ή των 16 κ.μ.

Μετά τη συμφωνία στο σχεδιασμό ακολουθεί η διαδικασία για τη δωρεά του οχήματος συλλογής. Όταν ολοκληρωθεί, ετοιμάζεται το χρονοδιάγραμμα από κοινού με τον Ο.Τ.Α. το οποίο περιλαμβάνει τις ημερομηνίες, έναρξης και ολοκλήρωσης της ενημέρωσης, της τοποθέτησης των κάδων και της έναρξης των δρομολογίων συλλογής.


Λειτουργία
Οι δημότες συλλέγουν τα υλικά συσκευασίας τους, διαφορετικά από τα οργανικά απορρίμματα και κατόπιν τα απορρίπτουν στους μπλε κάδους ανακύκλωσης. Ο Ο.Τ.Α. έχει υποχρέωση να συλλέξει τα υλικά που υπάρχουν στους μπλε κάδους. Η προτεινόμενη συχνότητα συλλογής του κάθε κάδου είναι 3 φορές την εβδομάδα. Σε περιπτώσεις κάδων που βρίσκονται σε εμπορικές περιοχές η ανάγκη της συλλογής μπορεί να είναι καθημερινή.

Στη συνέχεια, τα οχήματα συλλογής πηγαίνουν στο Κ.Δ.Α.Υ. όπου ζυγίζεται το περιεχόμενο τους και αδειάζουν τα ανακυκλώσιμα ώστε να οδηγηθούν για διαλογή.

Μέθοδοι Συνεργασίας με ΟΤΑ

Σύμφωνα με τον Νόμο 2939/01, προβλέπεται η κατάρτιση εξαετών συμβάσεων συνεργασίας μεταξύ της Ε.Ε.Α.Α. και τον Ο.Τ.Α., οι οποίες σκοπό έχουν να χρηματοδοτηθεί το επιπλέον κόστος που προκύπτει από την αξιοποίηση των αποβλήτων συσκευασίας στη διαχείριση των απορριμμάτων.
Παρακάτω περιγράφονται τα πιστοποιημένα από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. μοντέλα συνεργασίας με τους Δήμους. Διευκρινίζεται πως, βάσει του παραπάνω νόμου, ως «ΔΗΜΟΣ» ορίζεται και νοείται ο υπόχρεος φορέας διαχείρισης αποβλήτων, δηλαδή Δήμοι, Σύνδεσμοι, Δημοτικές Επιχειρήσεις κ.λπ.

  • Α΄ τρόπος συνεργασίας
Το Σύστημα αναλαμβάνει την επένδυση και τις δαπάνες λειτουργίας των έργων και οι δήμοι τη συλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών. 

Επένδυση

Οι δαπάνες επένδυσης που περιλαμβάνουν το σύνολο των αποθηκευτικών μέσων (τσάντες, κάδοι, κλπ.), των οχημάτων συλλογής, των κτιριακών και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων των απαιτούμενων Κ.Δ.Α.Υ., χρηματοδοτούνται από το Σύστημα.  Οι δήμοι έχουν την υποχρέωση της παροχής χρήσης του κατάλληλου βιομηχανικού γηπέδου (γης) και της δημιουργίας πρόσβασης σε αυτό. Επίσης, οι δήμοι οφείλουν να συνεργαστούν για την έκδοση των προβλεπόμενων περιβαλλοντικών και άλλων νομικών αδειών, τον οποίων το κόστος αναλαμβάνει το Σύστημα.

δείτε περισσότερα

Μάθε για την Ανακύκλωση Συσκευασιών στον μπλε κάδο

Γνωρίζατε ότι...



 1.000 κιλά ανακυκλωμένου γυαλιού εξοικονομούν περίπου 12 κιλά  πετρέλαιο





 
 
  2.200  κιλά κορμών δέντρων μας δίνουν 1000 κιλά  χαρτιού
  1.000  κιλά ανακυκλωμένου χαρτιού εξοικονομούν
  130-170 κιλά  πετρέλαιο




 
             Με την ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεται για να γίνει
                     1 κουτί από αλουμίνιο μπορείτε:
      • να ακούσετε ραδιόφωνο για 4 ώρες,
      • να ανάβει μια λάμπα 60/Watt για 5 ώρες,
      • να λειτουργεί ένα ψυγείο για 4 ώρες  




  
   Στη χώρα μας παράγονται κάθε χρόνο περίπου  4.8 εκατομμύρια τόνοι  
   αστικών στερεών απορριμμάτων



Πηγή:  www.minenv.gr

Οφέλη ανακύκλωσης

Η Ανακύκλωση σήμερα αποτελεί σημαντική προτεραιότητα και υποχρέωση κάθε κοινωνίας που συμβάλλει έμπρακτα στη βελτίωση των συνθηκών ζωής.  Ειδικά στην Ε.Ε.Α.Α. ο στόχος είναι η ανακύκλωση να γίνει μέρος της καθημερινότητας όλων των πολιτών και των κοινωνικών εταίρων και για αυτό το λόγο το σύνθημα που έχει τεθεί είναι " Ευρώπη η Κοινωνία της Ανακύκλωσης".  Και πραγματικά η συμμετοχή στην ανακύκλωση είναι τρόπος ζωής με αδιαμφισβήτητα οφέλη για το περιβάλλον και απαραίτητη προϋπόθεση για τη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας του πλανήτη μας.
Τα οφέλη της ανακύκλωσης είναι πολύ περισσότερα από τα προφανή, που είναι η προστασία του περιβάλλοντος και η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής μας. 
Η Ανακύκλωση:
  • Συμβάλλει στη μείωση των αστικών αποβλήτων που πρέπει να συλλεχθούν από τους Δήμους και να μεταφερθούν σε ολοένα και πιο δυσεύρετους Χώρους Υγειονομικής Ταφής.
  • Συνεισφέρει στη εξοικονόμηση πρώτων υλών και ενέργειας, που συνήθως είναι μη ανανεώσιμες (πετρέλαιο, μεταλλεύματα κλπ.) παρέχοντας και οικονομικά οφέλη στην ελληνική κοινωνία που σε μεγάλο μέρος εισάγει πρώτες ύλες και ενέργεια.                                        
  • Δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας.
  • Προσφέρει στον πολιτισμό, καθώς συμβάλλει στη δημιουργία μιας έμπρακτης περιβαλλοντικής συνείδησης.
  • Με δεδομένο ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων μας, η επιτυχία της εναλλακτικής διαχείρησης εξαρτάται, όχι μόνο από την ευαισθητοποίηση, αλλά και από την ενεργό συμμετοχή.  Οι πληροφορημένοι και ενεργοί πολίτες είναι ο κινητήριος μοχλός για να υλοποιηθούν οι στόχοι του νόμου και της ελληνικής κοινωνίας και να προστατευθεί πιο αποτελεσματικά το περιβάλλον.

Πως γίνεται η ανακύκλωση υλικών συσκευασίας

Όσον αφορά στην εμπλοκή της Ε.Ε.Α.Α., στη διαδικασία της ανακύκλωσης αυτή περιλαμβάνει 4 στάδια: διαλογή στην πηγή, αποκομιδή, διαλογή στα Κ.Δ.Α.Υ. και τέλος συμπίεση-δεματοποίηση. Πιο συγκεκριμένα:
1. Διαλογή στην πηγή / Συμμετοχή του Πολίτη: Οι δημότες διαχωρίζουν τα υλικά συσκευασίας από τα υπόλοιπα στο νοικοκυριό (ή στο σημείο παραγωγής των απορριμμάτων). Οι συσκευασίες πρέπει να συλλέγονται εντελώς καθαρές από τα υπολείμματα και όσες γίνεται συμπιεσμένες και διπλωμένες. Στη συνέχεια, οι πολίτες απορρίπτουν τις συσκευασίες που έχουν συλλέξει, στους ειδικούς μπλε κάδους που έχει παραχωρήσει η Ε.Ε.Α.Α. στους εκάστοτε συνεργαζόμενους Δήμους και έχουν τοποθετηθεί με ευθύνη τους στις γειτονιές. Οι συσκευασίες πρέπει πάντα να ρίχνονται χύμα μέσα στους κάδους και όχι μέσα σε δεμένες σακούλες

2. Αποκομιδή: Το επόμενο στάδιο είναι αυτό της αποκομιδής, που πραγματοποιείται με την ευθύνη των Δήμων, χρησιμοποιώντας τα ειδικά απορριμματοφόρα οχήματα, που η Ε.Ε.Α.Α. τους διαθέτει.

3. Διαλογή στα Κ.Δ.Α.Υ.: Σε αυτή τη φάση, το περιεχόμενο των μπλε κάδων με τα απόβλητα συσκευασίας μεταφέρονται, με ευθύνη των συνεργαζόμενων Δήμων, στα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (Κ.Δ.Α.Υ.), τα οποία λειτουργούν είτε με ευθύνη είτε με χρηματοδότηση της Ε.Ε.Α.Α. Εκεί, πραγματοποιείται η διαλογή των υλικών συσκευασίας και ο διαχωρισμός τους σε επιμέρους κατηγορίες όπως: χαρτί-χαρτόνι συσκευασίας, χάρτινες συσκευασίες υγρών, χαρτί εντύπων, πλαστικές συσκευασίες (PET, HDPE), πλαστικό φιλμ, λοιπά πλαστικά (PP/PS), γυάλινες φιάλες και δοχεία, συσκευασίες από αλουμίνιο και λευκοσίδηρο.

4. Συμπίεση-δεματοποίηση: Σε αυτό το στάδιο τα υλικά συσκευασίας συμπιέζονται (με εξαίρεση το γυαλί) δεματοποιούνται και προωθούνται σε αντίστοιχες βιομηχανίες προς την περαιτέρω αξιοποίησή τους.
  
    

Οι 5 ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ

  1. Διαχωρίζουμε καθημερινά τα υλικά συσκευασίας μας από τα υπόλοιπα στο νοικοκυριό.
     
  2. Αδειάζουμε εντελώς τις συσκευασίες μας από τα υπολείμματα.
     
  3. Διπλώνουμε τα χαρτοκιβώτια.
     
  4. Δεν πετάμε στον κάδο τα υλικά συσκευασίας μας μέσα σε δεμένες σακούλες, τα ρίχνουμε χύμα.
     
  5. Δεν πετάμε ποτέ κοινά σκουπίδια στους μπλε κάδους ανακύκλωσης.
     
και φυσικα... Μεταδίδουμε το μήνυμα της ανακύκλωσης συσκευασιών στους φίλους και γνωστούς μας.

αναλυτική λίστα με το τι ρίχνουμε και τι όχι στον Μπλε Κάδο της Ανακύκλωσης.

Κάντε κλικ στον παρακάτω πίνακα για να δείτε αναλυτική λίστα με το τι ρίχνουμε και τι όχι στον Μπλε Κάδο της Ανακύκλωσης.


 Εάν έχετε επιπλέον απορίες ή προσθήκες επικοινωνήστε μαζί μας στο info@herrco.gr και στα τηλέφωνα 210-8010962/3.

Στον ΜΠΛΕ ΚΑΔΟ μπαίνουν όλες οι ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ

Στον ΜΠΛΕ ΚΑΔΟ μπαίνουν όλες οι ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ, δηλαδή: αλουμινένιες, λευκοσιδηρές, πλαστικές, γυάλινες και χάρτινες.
  

Συσκευασίες από Αλουμίνιο, π.χ. αναψυκτικά, μπίρες κ.ά.

Συσκευασίες από Λευκοσίδηρο, π.χ. από γάλα εβαπορέ, τόνο, ζωοτροφές, τοματοπολτό κ.ά.

Συσκευασίες από Πλαστικό, π.χ. μπουκάλια και δοχεία από νερό, αναψυκτικά, γιαούρτι, βούτυρο, λάδι, απορρυπαντικά, είδη καθαρισμού, σαμπουάν, αφρόλουτρα, φίλμ περιτυλίγματος , οδοντόκρεμες, αποσμητικά, πλαστικές σακούλες κ.ά.

Συσκευασίες από Γυαλί, π.χ. μπουκάλια και βαζάκια, χυμοί, αναψυκτικά, αλκοολούχα ποτά, τρόφιμα κ.ά.

Συσκευασίες από Χαρτί & Χαρτοκιβώτια,  π.χ. από ηλεκτρικές συσκευές, γάλα, χυμούς, δημητριακά, πίτσα, μπισκότα, ζάχαρη, απορρυπαντικά, χαρτοσακούλες κ.ά.

Νόμος 2939/01 περί ανακύκλωσης...

περισσότερες πληροφορίες

1. Ποιοι είναι οι υπόχρεοι σύμφωνα με το Νόμο 2939/01;

Σύμφωνα με το Ν. 2939 υπόχρεοι «διαχειριστές συσκευασίας» είναι:
A. Οι παραγωγοί και εισαγωγείς πρώτων υλών.
B. Οι παραγωγοί και εισαγωγείς συσκευασμένων προϊόντων τα οποία διατίθενται στην Ελληνική αγορά, δηλαδή οι υπόχρεοι Συσκευαστές.
Γ. Οι Διακινητές, δηλαδή όσοι εμπορεύονται συσκευασμένα προϊόντα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτοί ταυτίζονται με τους συσκευαστές, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση των Σούπερ Μάρκετ.


2. Ποιοι υπόχρεοι πρέπει να υπογράψουν τη Σύμβαση με την Ε.Ε.Α.Α.;

Σύμφωνα με την απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής Παρακολούθησης Εναλλακτικής Διαχείρισης (Ε.Π.Ε.Δ.), την Σύμβαση με το Σύστημα της Ε.Ε.Α.Α. πρέπει να υπογράψουν οι:

•  Εισαγωγείς & παραγωγοί συσκευασμένων προϊόντων/αγαθών.
• Οι κάτοχοι προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας. Τα προϊόντα αυτά βαρύνουν τον Brand owner και όχι τον παραγωγό ή εισαγωγέα.

Οι εξαγωγές και οι συσκευασίες πολλαπλής χρήσης που υπόκεινται σε επαναχρησιμοποίηση εξαιρούνται.


3. Υλικά που γεμίζονται στο σημείο πώλησης, όπως σακούλες, χαρτί περιτύλιξης, αλουμινόχαρτο κα, είναι συσκευασίες; Αν ναι, ποιος είναι υπεύθυνος να πληρώσει την εισφορά για αυτές τις συσκευασίες;
Σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (29/04/2004 στο Λουξεμβούργο), τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2004/12/ΕΚ και τις διευκρινήσεις της αρμόδιας Επιτροπής Παρακολούθησης Εναλλακτικής Διαχείρισης (Ε.Π.Ε.Δ.), υλικά που γεμίζονται στο σημείο πώλησης, όπως σακούλες, χαρτί περιτύλιξης, αλουμινόχαρτο κ.α., είναι συσκευασίες. Επιπλέον, σύμφωνα με την απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής Παρακολούθησης Εναλλακτικής Διαχείρισης (Ε.Π.Ε.Δ.), η εισφορά για αυτές τις συσκευασίες βαρύνει την εταιρεία που τις διαθέτει στον τελικό καταναλωτή.



4. Ποιες συσκευασίες πρέπει να δηλώσει και να εισφέρει για αυτές ο υπόχρεος συσκευαστής στο Σύστημα της Ε.Ε.Α.Α.;

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου (άρθρο 2, παράγραφος 1 και το άρθρο 3, παράγραφος 1, εδάφιο α), το πλαίσιο λειτουργίας του Συστήματος και τις σχετικές αποφάσεις των αρμόδιων υπηρεσιών του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., κάθε υπόχρεος διαχειριστής συσκευασιών πρέπει να δηλώσει όλες τις συσκευασίες (πρωτογενείς, δευτερογενείς και τριτογενείς) όλων των προϊόντων/αγαθών που διαθέτει στην ελληνική αγορά και τα απόβλητα των συσκευασιών που αφορούν στη δραστηριότητά του και προέρχονται από οποιαδήποτε υλικό (πρώτη ύλη ή/και επεξεργασμένο υλικό) και από όλες τις πηγές (οικίες, εμπόριο, βιομηχανία κ.λπ.).

Εξαιρούνται:
• Οι συσκευασίες προϊόντων στις οποίες εφαρμόζεται σύστημα εγγυοδοσίας, δηλαδή ατομικό σύστημα.
• Οι συσκευασίες που περιέχουν λιπαντικά για τον κινητήρα, το σύστημα μετάδοσης και διεύθυνσης. Για αυτές τις συσκευασίες έχει εγκριθεί ειδικό Συλλογικό Σύστημα.
• Τα επικίνδυνα απόβλητα συσκευασίας.
•Οι συσκευασίες που καταστρέφονται (συνοδεύονται από πρωτόκολλο καταστροφής)
Διευκρινίζουμε τα ακόλουθα: • Στην περίπτωση εισαγωγής προϊόντων/αγαθών τα οποία απο-συσκευάζονται στις εγκαταστάσεις του υπόχρεου εισαγωγέα, με αποτέλεσμα οι τριτογενείς ή/και δευτερογενείς συσκευασίες τους να απορρίπτονται (π.χ. χαρτόκουτα, παλέτες κ.α.) και στη συνέχεια τα προϊόντα/αγαθά να επανασυσκευάζονται και να διατίθενται στην ελληνική αγορά με νέες συσκευασίες, τότε ο υπόχρεος εισαγωγέας πρέπει να δηλώσει το σύνολο των συσκευασιών (π.χ. που εισήγαγε, απο-συσκεύασε και επανασυσκεύασε προς διάθεση).
• Ο υπόχρεος διαχειριστής πρέπει να δηλώσει και να εισφέρει για εκείνες τις συσκευασίες αγαθών/προϊόντων οι οποίες έπαψαν να υπόκειται σε επαναχρησιμοποίηση και επομένως καθίστανται απόβλητα.

5. Προβλέπονται κυρώσεις σε περίπτωση που κάποια υπόχρεη εταιρεία δεν συμμορφωθεί;

Οι κυρώσεις ποινικές, διοικητικές και άλλες περιγράφονται στο Άρθρο 20 του Ν. 2939/01 και αφορούν και στις τρεις κατηγορίες υπόχρεων διαχειριστών συσκευασίας.


6. Πώς ένας υπόχρεος γίνεται μέλος της Ε.Ε.Α.Α.;

Για να γίνει μέλος του Συστήματος Συλλογικής Εναλλακτικής Διαχείρισης (Σ.Σ.Ε.Δ.-ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ) της Ε.Ε.Α.Α., ο υπόχρεος πρέπει να υπογράψει την εγκεκριμένη από τις αρμόδιες αρχές Σύμβαση Συμμετοχής στο Σύστημα.


7. Μπορούν να γίνουν αλλαγές στη Σύμβαση;

Η Σύμβαση συμμετοχής στο Σύστημα της Ε.Ε.Α.Α., αφενός έχει υποβληθεί στους αρμόδιους φορείς της πολιτείας και έχει εγκριθεί και αφετέρου έχει ήδη υπογραφεί από τους ήδη συμβεβλημένους υπόχρεους διαχειριστές συσκευασίας ως έχει και επομένως δεν είναι δυνατόν να γίνουν αλλαγές σε αυτήν. Μπορείτε ωστόσο να διατυπώσετε τις παρατηρήσεις σας και να σας απαντήσουμε.


8. Οι εισφορές προς το Σύστημα είναι σταθερές και αν όχι, γιατί υπάρχει πιθανότητα να αλλάξουν;
Όχι, οι εισφορές δεν είναι σταθερές, αλλά προβλέπεται η δυνατότητα αναπροσαρμογής τους (Άρθρο 4.2 της Σύμβασης). Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η ευελιξία του Συστήματος στις μεταβολές των τιμών διάθεσης των δευτερογενών υλικών στην αγορά, που συμπεριλαμβάνονται στον υπολογισμό του συνολικού κόστους ανακύκλωσης. Άλλος πιθανός λόγος αναπροσαρμογής των χρηματικών εισφορών θα ήταν η απαίτηση της πολιτείας για την υλοποίηση έργων αξιοποίησης υλικών συσκευασίας πέραν αυτών τα οποία έχουμε προτείνει στο φάκελο που καταθέσαμε και έχουν εγκριθεί από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Λόγοι ίσης μεταχείρισης των διαχειριστών και προστασία του ανταγωνισμού επιβάλλουν ενιαία τιμολόγηση των παρεχομένων από την Ε.Ε.Α.Α. στο πλαίσιο του Συστήματος υπηρεσιών. Εξάλλου, ο προσδιορισμός της εισφοράς πρέπει να ανταποκρίνεται στα κριτήρια που θέτει ο νόμος, ενώ οι τιμές χρηματικής εισφοράς εγκρίνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της πολιτείας . Για τους λόγους αυτούς, η αναπροσαρμογή των εισφορών δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο διμερούς διαπραγμάτευσης μεταξύ της Ε.Ε.Α.Α. και κάθε υπόχρεου διαχειριστή. Επιπλέον, η Ε.Ε.Α.Α. Α.Ε, ενημερώνει όλους τους συμβαλλόμενους σε περίπτωση αναπροσαρμογής του Πίνακα του Παραρτήματος Γ1 της Σύμβασης.

9. Πώς δαπανώνται τα χρήματα που εισφέρουμε στο Σύστημα της Ε.Ε.Α.Α.;

Τα χρήματα από τις εισφορές των Υπόχρεων προορίζονται για την εκτέλεση των έργων με σκοπό την επίτευξη των στόχων που θέτει η πολιτεία και για τα οποία έχει εγκριθεί το Συλλογικό Σύστημα της Ε.Ε.Α.Α. Το Σύστημα αναπτύσσει τα έργα του σύμφωνα με το επιχειρησιακό του σχέδιο και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του όπως αυτό έχει συμφωνηθεί με το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Δε θα πρέπει να λησμονούμε ότι η υλοποίηση του σχεδίου προϋποθέτει την υπογραφή συμβάσεων με τους κατά τόπους συνεργαζόμενους Ο.Τ.Α. Το Συλλογικό Σύστημα της Ε.Ε.Α.Α. αναπτύσσει τα έργα του σύμφωνα με το επιχειρησιακό του σχέδιο και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του όπως αυτό έχει συμφωνηθεί και εγκριθεί από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., με σκοπό την επίτευξη των στόχων που θέτει ο Νόμος 2939/01. Η συλλογή και αξιοποίηση των αποβλήτων συσκευασίας εφαρμόζεται ήδη στα έργα ανακύκλωσης που λειτουργούν, από το Σύστημα Συλλογικής Εναλλακτικής Διαχείρισης της Ε.Ε.Α.Α. και τους συνεργαζόμενους Δήμους, στα όρια των αντίστοιχων περιοχών τους.


10. Μπορείτε να μου εξηγήσετε πώς δουλεύει το Σύστημα της Ε.Ε.Α.Α.; Οι μέτοχοι εισπράττουν μερίσματα;
Αντικειμενικός σκοπός των υπόχρεων -σύμφωνα με την έννοια του Ν.2939/01- διαχειριστών συσκευασίας (βιομηχανία, εμπόριο, κλπ.) είναι η αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των πόρων που υποχρεούνται να συνεισφέρουν για τους σκοπούς που καθορίζει ο νόμος. Η διασφάλιση της αποτελεσματικής αξιοποίησης των πόρων επιτυγχάνεται μέσω του ελέγχου και της διαχείρισης του μηχανισμού χρηματοδότησης της εναλλακτικής διαχείρισης όπως προβλέπει ο Νόμος, αλλά και όπως ακριβώς είναι η πρακτική που έχει εφαρμοστεί στην υπόλοιπη Ε.Ε. (Οργανισμοί Πράσινου Σήματος, π.χ. DSD, ECOEMBALLAGES κ.λπ.). Υπενθυμίζουμε ότι η Ε.Ε.Α.Α. έχει συσταθεί από τους υπόχρεους του Νόμου 2939/01, με στόχο την αυτοδιαχείριση της νομικής υποχρέωσης του εμπορίου και της βιομηχανίας. Η συμμετοχή λοιπόν των υπόχρεων εταιρειών εξασφαλίζει: α. Το βέλτιστο κόστος και β. Τη βεβαιότητα πως οι οικονομικοί πόροι διατίθενται αποκλειστικά σε έργα.
Επομένως, δεν προκύπτει κάποιο μέρισμα, δεν υπάρχει δηλαδή κάποιο κέρδος στο όλο εγχείρημα, γι’ αυτό και η συμμετοχή των εταιρειών στο μετοχικό κεφάλαιο της Ε.Ε.Α.Α. είναι ανοικτή για όποια εταιρεία ενδιαφέρεται.

11. Τι γίνεται στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης;

Η κοινοτική οδηγία 94/62 ισχύει σε όλες τις χώρες–μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήδη από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης λειτουργούν Συστήματα αντίστοιχα με την Ε.Ε.Α.Α., τα οποία μάλιστα χρησιμοποιούν ως σήμανση στις συσκευασίες το «Πράσινο Σήμα»-(Green Dot), του οποίου το δικαίωμα χρήσης θα έχετε και εσείς μόνο μετά την υπογραφή της Σύμβασης.

12. Πώς η Ε.Ε.Α.Α. εξασφαλίζει την εγκυρότητα των στοιχείων που κάθε εταιρεία δηλώνει μέσω της «Δήλωσης» και των ΠΠΣ στο Σύστημα;

Στη Σύμβαση περιγράφεται το ελεγκτικό σύστημα της Ε.Ε.Α.Α. το οποίο αφορά όλες τις υπόχρεες εταιρείες ανεξάρτητα από το «μέγεθός» τους (Άρθρο 5). Περιγράφεται η δυνατότητα ελέγχου μέχρι δύο φορές το χρόνο χωρίς να είναι καθοριστικό, αλλά αν και εφόσον προκύψει ανάγκη για να διαπιστωθεί η ορθότητα των στοιχείων που περιέχονται στους πίνακες που υποβάλετε με τις «Δηλώσεις» σας.
Τέλος, σε περίπτωση που ο ορκωτός ελεγκτής της εταιρείας σας πιστοποιεί στον ετήσιο έλεγχό του και την ορθότητα των στοιχείων που περιέχονται στις «Δηλώσεις» σας προς το Σύστημα, τότε η Ε.Ε.Α.Α. δύναται να προβεί σε έλεγχο μόνο όταν υπάρχει αμφισβήτηση της πιστοποίησης.

13. Η υπόχρεη εταιρεία εισάγει προϊόντα στην Ελλάδα και πληρώνει εισφορές στο αντίστοιχο Σύστημα σε χώρες της Ευρώπης από τις οποίες γίνεται η εισαγωγή. Γιατί πρέπει να πληρώσει εισφορές και στην Ελλάδα;

Σύμφωνα με την Σύμβαση που υπογράφει κάθε υπόχρεος με το Σύστημα τόσο της Ε.Ε.Α.Α. στην χώρα μας, όσο και με τα αντίστοιχα Συστήματα τις Ευρωπαϊκής Ένωσης, οφείλει να δηλώσει και να εισφέρει για εκείνες τις συσκευασίες που διαθέτει στην εγχώρια αγορά. Οι εξαγωγές του εξαιρούνται και αφορούν την χώρα στην οποία καταναλώνονται και το αντίστοιχο Σύστημα αυτής. Συνεπώς, για τα εισαγόμενα στην Ελλάδα συσκευασμένα προϊόντα/αγαθά δεν έχουν καταβληθεί εισφορές σε κανένα ευρωπαϊκό Σύστημα, αλλά οφείλουν εισφορές στο Σύστημα της Ε.Ε.Α.Α.

14. Θα πρέπει να πληρώσουμε επιπλέον εισφορές για τη χρήση του «Σήματος» στα προϊόντα μας;

Η χρηματική εισφορά, όπως αυτή περιγράφεται στην Σύμβαση συνεργασίας με την Ε.Ε.Α.Α., καλύπτει και τη χρήση του «Σήματος». Η χρήση του «Σήματος» έχει παραχωρηθεί κατ’ αποκλειστικότητα στην Ε.Ε.Α.Α. από τον ιδιοκτήτη του και αυτή με τη σειρά της παραχωρεί τη χρήση του στους συμβαλλόμενους για να το θέσουν στις συσκευασίες τους που περιλαμβάνουν στη «Δήλωσή» τους.

15. Πώς χορηγείται το Πιστοποιητικό Εναλλακτικής Διαχείρισης (Π.Ε.Δ.);
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Νόμου 2939/01 (Άρθρο 9), το Πιστοποιητικό Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΠΕΔ) χορηγείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της πολιτείας. Το εγκεκριμένο από την πολιτεία Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης (Σ.Σ.Ε.Δ.-ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ) της Ε.Ε.Α.Α. χορηγεί «Βεβαίωση Συμμετοχής» στο Σύστημα (Άρθρο 9, παράγραφος 3 του νόμου) βάσει της οποίας θα εκδίδεται το Π.Ε.Δ.
Περαιτέρω λεπτομέρειες μπορούν να ζητηθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. (Γραφείο Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών & Άλλων Προϊόντων, ΓΕΔΣΑΠ, 210-8654950).


16. Μπορούμε να συμμετάσχουμε στο μετοχικό κεφάλαιο της Ε.Ε.Α.Α.;

Η Ε.Ε.Α.Α. Α.Ε. είναι μια πολυμετοχική εταιρεία η οποία έχει δημιουργηθεί κατά τα πρότυπα των αντίστοιχων συστημάτων των υπόχρεων στις άλλες χώρες της Ε.Ε. (π.χ. ECO-EMBALLAGES στη Γαλλία, DSD στη Γερμανία, CONAI στην Ιταλία, FOST-PLUS στο Βέλγιο, ECOEMBES στην Ισπανία, SOCIEDADE PONTO VERDE στην Πορτογαλία κ.λπ.). Επίσης, έχει διατυπωθεί εγγράφως ότι η συμμετοχή στη μετοχική σύνθεσή της είναι ανοικτή. Αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι έχει γίνει ήδη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Ε.Ε.Α.Α. και ένταξη τεσσάρων νέων υπόχρεων ως μετόχων.


17. Τα φύλλα οδηγιών χρήσης συνυπολογίζονται στις εισφορές;

Τα φύλλα οδηγιών χρήσης δεν θεωρούνται στοιχεία συσκευασίας και επομένως δεν συνυπολογίζονται στις χρηματικές εισφορές.


18. Οι εισφορές μας μπορούν να περαστούν στα έξοδα της εταιρείας και σε ποια κατηγορία;
Οι εισφορές στην Ε.Ε.Α.Α. αποτελούν έξοδα των υπόχρεων διαχειριστών και εκπίπτουν του φόρου, δηλαδή καταχωρούνται στα έξοδα στην κατηγορία δαπάνες για Συνδρομές-Εισφορές με κωδικό 64-05-ΧΧ.


19. Τα δικά μου απορρίμματα-απόβλητα ποιος θα τα διαχειριστεί;

Το Συλλογικό Σύστημα της Ε.Ε.Α.Α. αναπτύσσει τα έργα του σύμφωνα με το επιχειρησιακό του σχέδιο και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του όπως αυτό έχει συμφωνηθεί και εγκριθεί από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., με σκοπό την επίτευξη των στόχων που θέτει ο Νόμος 2939/01. Η συλλογή και αξιοποίηση των αποβλήτων συσκευασίας εφαρμόζεται ήδη στα έργα ανακύκλωσης που λειτουργούν, από το Σύστημα Συλλογικής Εναλλακτικής Διαχείρισης και τους συνεργαζόμενους Δήμους, στα όρια των αντίστοιχων περιοχών τους.
Υπό την έννοια της Συλλογικότητας βάσει του Ν. 2939/01, το Σύστημα της Ε.Ε.Α.Α. καθιστά όλους τους συμβαλλόμενους σύννομους, χωρίς αυτό να προϋποθέτει τη συλλογή και αξιοποίηση των απορριπτόμενων συσκευασιών από κάθε συμβαλλόμενο υπόχρεο μεμονωμένα, αλλά από το σύνολο των έργων του Συστήματος Συλλογικά σε όλη την Ελλάδα.

20. Μεριμνώ ήδη σε ατομικό επίπεδο για να απορρίψω τα απόβλητά μου, πληρώνοντας δημοτικά «τέλη». Γιατί θα πρέπει να πληρώνω και το Σύστημα;

Η συμμετοχή στο Σ.Σ.Ε.Δ.-ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ που οργανώνει η Ε.Ε.Α.Α ΑΕ, εξασφαλίζει την εκπλήρωση των νομικών υποχρεώσεων κάθε συμμετέχοντα διαχειριστή συσκευασίας, όσο χρονικό διάστημα το Σύστημα λειτουργεί υπό την άδεια του ΥΠΕΧΩΔΕ. Συνεπώς, οι εισφορές που καταβάλει κάθε συμβαλλόμενη εταιρεία στην Ε.Ε.Α.Α Α.Ε, δεν αφορούν την αποκομιδή των απορριμμάτων που παράγει, αλλά το μερίδιο του κόστους επίτευξης του εγκεκριμένου, από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., επιχειρησιακού σχεδίου.
Οι χρηματικές εισφορές των υπόχρεων προς το Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης (Σ.Σ.Ε.Δ.-ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ) της Ε.Ε.Α.Α αφορούν στην εναλλακτική διαχείριση των αποβλήτων των συσκευασιών που προκύπτουν από όλες τις δραστηριότητές τους (βιομηχανία, εμπόριο, γραφεία, καταστήματα, υπηρεσίες, νοικοκυριά ή από οποιαδήποτε άλλη πηγή) και δεν πρέπει να συγχέονται με τα «τέλη» που πληρώνει στο Δήμο μία εταιρεία για τη διαχείριση του συνόλου των απορριμμάτων της.


21. Τι γίνεται με τις βιομηχανικές συσκευασίες;
Η εναλλακτική διαχείριση των συσκευασιών από τα οικιακά απορρίμματα και τον εμπορικό τομέα εφαρμόζεται ήδη στις περιοχές των έργων που λειτουργεί το Σύστημα της Ε.Ε.Α.Α.
Με στόχο τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων της η Ε.Ε.Α.Α. έχει συνεργασία με ιδιώτες ανακυκλωτές που δραστηριοποιούνται στη συλλογή και ανακύκλωση αποβλήτων συσκευασίας από το Βιομηχανικό και Εμπορικό τομέα.

Αντί του κανονισμού καθαριότητας...

Πως μπορούμε να ομορφύνουμε το περιβάλλον μας δίχως πρόστιμα....

Προτάσεις για την αντιδημαρχία καθαριότητας για το πως μπορεί εύκολα, γρήγορα και δίχως δυσβάσταχτα έξοδα να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να γίνει ο δήμος μας πρότυπο καθαριότητας και ομορφιάς.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος, να δημιουργούμε δυσνόητους και άδικους κανονισμούς συμπεριφοράς όταν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να λειτουργήσουμε σωστά.
-Όταν οι κάδοι είναι άδειοι, ποιος ο λόγος να αφήσει κανείς τα σκουπίδια του από δίπλα;
-Όταν υπάρχει εφαρμοσμένη ανακύκλωση και επαρκείς ενημέρωση γιατί να μην συμμετάσχει ο πολίτης;
-Όταν υπάρχει συγκεκριμένο ωράριο αποκομιδής των απορριμμάτων το οποίο έχει γνωστοποιηθεί στους πολίτες και τηρείται από τον δήμο γιατί να μην  τηρηθεί και από τους πολίτες;

-Γιατί να μην κάνουμε έναν διαγωνισμό για το ποιος θα ανακυκλώσει τα περισσότερα μπουκάλια νερού ή κουτάκια αναψυκτικών;
-Γιατί να μην κάνουμε έναν διαγωνισμό για το ποιος θα παράξει το καλύτερο και περισσότερο χούμο ανακυκλώνοντας τα οργανικά του απορρίμματα;
-Γιατί να μην κάνουμε έναν διαγωνισμό για το ποιος θα παράγει τα λιγότερα σκουπίδια (που αναγκαστικά θα πάνε στα συμβατικά απορρίμματα) ;
-Γιατί να μην κάνουμε έναν διαγωνισμό για το ποιος θα έχει το ομορφότερο μπαλκόνι ή την πιο πρωτότυπη ταράτσα;
-Γιατί να μην κάνουμε έναν διαγωνισμό για τον ακάλυπτο που θα έχει την μεγαλύτερη ποικιλία φυτών;
-Γιατί να μην κάνουμε έναν διαγωνισμό για το καθαρότερο τετράγωνο του δήμου, την καθαρότερη γειτονιά, το ποιο ευωδιαστό πέρασμα;

Έπαθλα θα μπορούσαν να είναι για παράδειγμα η απαλλαγή για ένα έτος από τα τέλη καθαριότητας (μιας και ο δήμος θα γλυτώσει από αρκετή δουλειά), κάδοι χουμοποίησης, χώμα για τους κήπους και τις γλάστρες, ντόπιες ποικιλίες σπόρων και φυτών.... και φυσικά το ότι θα ζούμε σε μια υπέροχη περιοχή....

Δεν είναι δύσκολο...λίγη οργάνωση θέλει και ενημέρωση για το "πως μπορώ να το κάνω". Τα αποτελέσματα θα είναι άμεσα και μάλλον μόνιμα - αν γνωρίσουμε το  όμορφο δεν νομίζω να θελήσουμε να επιστρέψουμε στην σημερινή κατάσταση...

Μεγάλη βοήθεια θα είναι η ενημέρωση για το σύνολο των δυνατοτήτων της ανακύκλωσης που φυσικά δεν περιορίζονται στους μπλε κάδους...

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

κανονισμός καθαριότητας - πως θα αποφύγουμε τα πρόστιμα

Καθαριότητα           (ολόκληρος ο κανονισμός  εδώ )

Ένας κανονισμός χρειάζεται, δεν λέω. Ένας μπούσουλας. Έστω και με τόση λεπτομέρεια που να θυμίζει Ευρώπη - την κακή της πλευρά βέβαια. Μα για να μπορέσει να αποδώσει θα πρέπει να είναι εφαρμόσιμος. Και εφαρμόσιμο είναι το κάθε τι που είναι δίκαιο.

Το πρόβλημά μας είναι τα σκουπίδια. Για την ακρίβεια ο τεράστιος όγκος τους. Μα τα σκουπίδια τα παράγουμε εμείς οι ίδιοι. Γιατί να τα φορτώνουμε σε άλλους και να χρυσοπληρώνουμε κιόλας γι' αυτό; Γιατί να μην μειώσουμε τον όγκο τους;
Να μειώσουμε τον όγκο τους
- ξεδιαλέγοντας πρώτ' απ' όλα από μέσα ότι ναι μεν δεν το χρειαζόμαστε εμείς, αλλά ίσως να είναι χρήσιμο σε κάποιον άλλον. Τα ρούχα, τα παπούτσια, έπιπλα, παιχνίδια βιβλία και ότι άλλο θα μπορούσε να είναι χρήσιμο σε κάποιον συνάνθρωπό μας. Δεν νομίζω να είναι τόσο δύσκολο  για τον δήμο να βρει έναν χώρο να συγκεντρώσει αυτά τα πράγματα και, σε συνεργασία με εθελοντές, να τα διαθέτει σε όσους ενδιαφέρονται.
- ξεχωρίζοντας οικιακές συσκευές όπως τηλεοράσεις, ψυγεία, ηλεκτρονικούς υπολογιστές και ότι άλλο και ο δήμος να τα συγκεντρώνει άμεσα
- ξεχωρίζοντας κλωνάρια και άλλα περισσεύματα από τους κήπους όπως παλιό χώμα και το κούρεμα από το γκαζόν, όπου τα μεν πρώτα μπορούν να γίνουν πέλλετς για θέρμανση, τα δε υπόλοιπα έχουν θέση στην χουμοποίηση
- ξεχωρίζοντας όλα τα ανακυκλώσιμα υλικά - χαρτί, χαρτόνι, γυαλί, πλαστικό, σίδερο, λευκά μέταλλα (κονσερβοκούτια), αλουμίνιο, συνθετικές ύλες όπως μονωτικά φελιζόλ, μεμβράνες, ακόμα και τα μπάζα είναι ανακυκλώσιμα και υπάρχουν τα ανάλογα εργοστάσια στον νομό μας, κ.λ.π. όπου κάποια μπαίνουν στους μπλε κάδους και κάποια άλλα θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν, για όσους επιθυμούν να βοηθήσουν περισσότερο, σε ειδικά σημεία συλλογής. Ακόμα, εκτός από τους γνωστούς μας μπλε κάδους, υπάρχουν τα πράσινα σπιτάκια, όπου μπορεί να ανακυκλώσει κανείς έναν αριθμό συσκευασιών (έχω ενημερώσει σχετικά το δήμο εδώ και καιρό και νομίζω ότι εντός των ημερών θα πρέπει να εγκαινιάσουμε το πρώτο στην περιοχή μας). Διατίθενται και ξεχωριστοί κάδοι για την συλλογή γυαλιού, χαρτιού και πλαστικού.
- κρατώντας σε κατάλληλα δοχεία το λάδι από το τηγάνισμα και το ανακυκλώνουμε κατά προτίμηση σε συνεργασία με τον δήμο - το βιοντίζελ που μπορεί να παραχθεί από αυτό θα κινήσει με οικονομικό τρόπο τα απορριμματοφόρα.
- ξεχωρίζοντας τα οργανικά απορρίμματα ξεχωριστά και συμμετέχοντας ενεργά στην χουμοποίηση που θα οργανώσει ο δήμος βάση του κανονισμού καθαριότητας
- ξεχωρίζοντας και ειδικές κατηγορίες όπως μπαταρίες και φάρμακα, τα οποία βέβαια δεν καταλαμβάνουν ιδιαίτερο όγκο, είναι όμως πολύ βλαβερά για το περιβάλλον και επιστρέφουν σε μας μέσο του πόσιμου νερού, αφού περνάνε στον υδροφόρο ορίζοντα

και ο κατάλογος φυσικά μπορεί να μακρύνει και άλλο με διάφορες ειδικές κατηγορίες
 
Όταν ξεχωριστούν όλα αυτά από τον όγκο των απορριμάτων, δεν περισσεύουν και πολλά πράγματα που θα πρέπει να τοποθετούνται στους πράσινους κάδους και να μεταφέρονται μέχρι την Μαυροράχη, πράγμα που σημαίνει ότι θα έχουμε και τεράστιο οικονομικό όφελος, το οποίο βάση κανονισμού , θα μειώσει σημαντικά τα τέλη καθαριότητας.
Αν ο δήμος βοηθήσει να εφαρμοστούν τα παραπάνω και στηρίξει τους δημότες στην προσπάθεια για καθαρό περιβάλλον αδειάζοντας τακτικά τους κάδους και ειδικά της ανακύκλωσης (σημειωτέο ότι την ανακύκλωση των συσκευασιών την έχουν πληρώσει οι καταναλωτές ήδη κατά την αγορά των προϊόντων), κρατάει τους κάδους καθαρούς πλένοντάς τους και το ίδιο και τους δρόμους, μέσα σε ένα μήνα θα είναι η περιοχή μας υποδειγματική δίχως να χρειαστεί να κληθεί κανείς να πληρώσει πρόστιμο. Γιατί ας μην ξεχνάμε ότι αδειάζοντας τακτικά τους κάδους αυτοί δεν θα ξεχειλίζουν και έτσι θα γλιτώσουμε και από  τα περιφερόμενα σκουπίδια που κατακλύζουν τον τόπο πιο πυκνά και από  τα στολίδια του χριστουγεννιάτικου δέντρου...

το κουίζ της εβδομάδας...

Βάση του νέου κανονισμού καθαριότητας, για τις καταστάσεις που βλέπετε στις παρακάτω φωτογραφίες, ποιος θα πληρώσει πρόστιμο και πόσο;










ο παράλληλος  με τον κεντρικό μηχανιώνας - Θεσσαλονίκης




Φιλίππου










η απέραντη χωματερή που απλώνεται σε όλο  το δήμο....
























η είσοδος του δήμου Θερμαϊκού.....





το κτήριο όπου στεγάζεται η τεχνική υπηρεσία του δήμου.....





νερά από τους "καθασρούς".....μαζί με σκουπίδια για την ανακύκλωση των οποίων έχουμε πληρώσει ήδη την ώρα που αγοράζουμε τα προϊόντα ...



Ποιος θα πληρώσει λοιπόν και πόσο πρόστιμο  για την κάθε παράβαση....

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Προτάσεις για τον κανονισμό καθαριότητας ...συνέχεια

Πρώτ' απ' όλα θα πρέπει να προσδιορίσουμε γιατί θέλουμε ή χρειαζόμαστε έναν κανονισμό καθαριότητας.
Μας τον επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση; Μας τον επιβάλλει η πολιτεία; Μας τον επιβάλλει η δική μας κακή συμπεριφορά; Ή μήπως είναι άλλος ένας τρόπος να εφαρμόσουμε εισπρακτικά μέτρα;

Αν πιστεύουμε ότι δεν είμαστε σε θέση να φερθούμε πολιτισμένα δίχως να καταγράψουμε με κάθε λεπτομέρεια την καθημερινή συμπεριφορά μας σε σχέση με ό, τι καθίσταται άχρηστο για εμάς, ας κάνουμε μια προσπάθεια καταγραφής κανόνων που θα είναι δίκαιοι και εφαρμόσιμοι.
Δίκαιοι θα είναι οι κανόνες, όταν θα έχουν ανάλογη απαίτηση από όλα τα μέρη, τόσο από  τους πολίτες όσο  και από τις αρχές. Όταν δηλαδή στο άρθρο 7 παράγραφος 5.3 αναφέρετε ότι

" Τα απορρίμματα, πρέπει να τοποθετούνται μέσα στους κάδους με τρόπο που να επιτρέπει στο καπάκι του κάδου να ξανακλείνει ομαλά μετά τη χρήση. Όταν κάποιος κάδος μηχανικής αποκομιδής απορριμμάτων γεμίσει και δεν μπορεί να δεχθεί άλλες ποσότητες απορριμμάτων, τότε οι σακούλες των απορριμμάτων, που δεν χωρούν πλέον σ' αυτόν, δεν πρέπει να εγκαταλείπονται στο πεζοδρόμιο ή στο οδόστρωμα,  δίπλα ή έξω από τον κάδο, αλλά να μεταφέρονται και να φυλάσσονται σε κατάλληλους χώρους, όπου δεν δημιουργούνται προβλήματα σε γειτονικές κατοικίες και δεν είναι δυνατή η πρόσβαση σε κατοικίδια ζώα ( π. χ. βεράντες, αυλές, υπόγεια, ειδικούς αποθηκευτικούς χώρους) .  Για κάθε παράβαση αυτής της διάταξης, ο δήμος επιβάλλει σε βάρος του  παραβάτη  χρηματικό πρόστιμο 100€, που διπλασιάζεται σε κάθε  περίπτωση  υποτροπής. "

Τι    θα    λέγατε   αν   αντικαθιστούσαμε   αυτό   το   άρθρο    με   το     ότι   " για  κάθε  κάδο  που  δεν  αδειάζεται εγκαίρως   και   έτσι  στερεί  από  τους  δημότες την  δυνατότητα  να  φερθούν  πολιτισμένα ,  ο  δήμος υποχρεώνετε  να   καταβάλλε ι  σε  κάθε  πολίτη,  που  από  το  πρόγραμμα του δήμου  προβλέπεται  ότι χρησιμοποιεί  αυτόν  τον  κάδο,  100€  και σε επανάληψη της αμέλειάς του  το διπλάσιο ποσό, σαν  αποζημίωση" ; Δεν είναι δίκαιο; Γιατί να πληρώνει μόνον ο πολίτης πρόστιμα;  Εξάλλου δεν φταίει ο πολίτης όταν ο δήμος δεν ανταπεξέρχεται στις υποχρεώσεις του! (ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ'   άρθρο  4   παράγραφοι 1,2,5,6,7,8,9
Αν δηλαδή κάτι δεν βολεύει τον δήμο πάλι θα την πληρώνει ο  πολίτης;

Εάν ο δήμος εφαρμόσει ειδικά  τις παραγράφους  8 και 9  του  άρθρου  4  του  ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ  Γ'  νομίζω πως  δεν  θα  περισσέψει  και  πολύ  σκουπίδι  για την  χωματερή. Αφαιρώντας  τα οργανικά   απορρίμματα  καθώς και  τα  ανακυκλώσιμα  υλικά  δεν  θα παραμείνει  παρά  το 20%  -  30%   του αρχικού  όγκου   και  πολύ   το  υπολογίζω. Αυτό   σημαίνει  ελάχιστα  δρομολόγια  για  την  Μαυροράχη   και  άρα  ελάχιστα   έξοδα  για  τα  συμβατικά  απορρίμματα.  Από  τα  ανακυκλώσιμα  απορρίμματα  μέχρι  και οικονομικό   όφελος  θα  μπορούσε  να  έχει  ο  δήμος  πουλώντας κάποια από τα υλικά    (όπως ηλεκτρικές   συσκευές)   ή κάνοντας συγκεκριμένες  συμφωνίες (όπως  για την  μετατροπή  τηγανόλαδου  σε    βιοντίζελ  και  χρήση  αυτού  στα απορριμματοφόρα )  ή  την  παραγωγή  και  πώληση  χούμο  από τα  οργανικά  απορρίμματα.

Μήπως τα  υλικά  που ονομάζουμε  άχρηστα  απορρίμματα  τελικά  μπορούν να αποδειχθούν μέχρι και θησαυρός; 


Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Προτάσεις βελτίωσης του κανονισμού καθαριότητας

Αντίθετα  από την πρώτη εντύπωση που ίσως άφησα να σας δημιουργηθεί, δεν θεωρώ ότι ο κανονισμός είναι παντελώς άχρηστος....Έχει αρκετά καλά στοιχεία και άλλες τόσες υπερβολές ή κακώς μοιρασμένες ευθύνες....για την ακρίβεια μονόπλευρα μοιρασμένα - μόνον στους πολίτες - τα πρόστιμα.
Η καθαριότητα του χώρου που μας περιβάλλει αντικατοπτρίζει τον πολιτισμό μας και δεν θα έπρεπε να οικοδομείται πάνω σε πρόστιμα. Τα πρόστιμα αποτελούν σαθρά θεμέλια για μια πολιτισμένη κοινωνία.

Πιστεύω ακράδαντα, ότι αν ο δήμος δώσει την δυνατότητα στους δημότες του να τηρήσουν τους απλούς και άγραφους κανόνες καθαριότητας, θα μπορέσει να ξεχάσει κάθε γραπτό.
Στην αρχή ο κανονισμός αναφέρει πως
 "η καθαριότητα είναι βασική υποχρέωση της Δημοτικής Αρχής"...
"με γνώμονα την ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής"....
"Το καθαρό περιβάλλον αποτελεί κοινωνικό αγαθό"......
"Η τοπική Αυτοδιοίκηση είναι υπεύθυνη για την διαχείριση των μέσων, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και τη βελτίωση της ζωής των κατοίκων..."
"...ενίσχυση της οικολογικής συνείδησης..."
"...εκσυγχρονισμό των υποδομών..."
"...εξασφάλιση των Βέλτιστων Διαθέσιμων Τεχνικών..."
"Λιγότερη ρύπανση σημαίνει λιγότερα δημοτικά τέλη καθαριότητας,..."

"Η αποκομιδή γίνεται, σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε περιοχής, βάση προγράμματος ..."
"Αποκομιδή, μεταφορά και διάθεση ογκωδών δημοτικών (αστικών) απορριμάτων, πραγματοποιείται μέσα σε δέκα (10) ημέρες,...."

"Ενημέρωση των δημοτών για τα προγράμματα και τα δρομολόγια των οχημάτων αποκομιδής απορριμάτων, τις τυχόν αλλαγές, τα προγράμματα και δρομολόγια των λοιπών μέσων και τις ώρες σάρωσης και πλύσης των οδών, κοινόχρηστων χώρων και πλύσης κάδων."


"Λήψη έκτακτων μέτρων, για την καθαριότητα της πόλης, όταν αυτό απαιτείται λόγω καιρικών συνθηκών, ιδιαίτερων καταστάσεων ή έκτακτων γεγονότων."
"Προώθηση προγραμμάτων ανακύκλωσης..."

"Επί πλέον ο Δήμος:
Συμμετέχει σε πρωτοβουλίες εναλλακτικής διαχείρισης στερεών αποβλήτων
Ιδρύει και χρησιμοποιεί δίκτυα σταθμών μεταφόρτωσης
Ελέγχει την ασφαλή διακίνηση και διάθεση επικίνδυνων αποβλήτων
Προμηθεύεται και χρησιμοποιεί σύγχρονο εξοπλισμό
Χρησιμοποιεί τις Βέλτιστες Διαθέσιμες Τεχνικές λαμβάνοντας υπόψη την Τεχνολογική Εφαρμοσιμότητα και την Οικονομική Βιωσιμότητα.
Αναπτύσσει ολοκληρωμένη επικοινωνιακή πολιτική, στο πλαίσιο της κοινής προσπάθειας αντιμετώπισης των προβλημάτων καθαριότητας.

Έχει την βασική ευθύνη για συνεχή και επιστημονικά τεκμηριωμένη πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, ως αναγκαία προϋπόθεση για την αποτελεσματική εφαρμογή του παρόντος Κανονισμού.

Προωθεί την περιβαλλοντική αγωγή, με έμφαση στα παιδιά΄και τους νέους με εθελοντικές ομάδες και μη κερδοσκοπικούς φορείς προστασίας του περιβάλλοντος.

"...ή διακοπής λειτουργίας των ....(Χ.Υ.Τ.Α.).....ο Δήμος λαμβάνει κάθε πρόσφορο μέτρο για τον περιορισμό της επιβάρυνσης της υγείας των πολιτών."

"Ο αστικός εξοπλισμός (παγκάκια, κάγκελα, κολώνες ηλεκτροφωτισμού, στέγαστρα στάσεων λεωφορείων, κάδοι,  πινακίδες του κ.ο.κ., πινακίδες οδοσήμανσης, συμπιεστές, καλάθια και λοιπά μέσα προσωρινής αποθήκευσης απορριμάτων κ.λ.π.) πρέπει να διατηρείται καθαρός, ώστε να ανταποκρίνεται στο λειτουργικό σκοπό του..."


Αν ο δήμος εφαρμόσει όλα τα παραπάνω - που δεν είναι τίποτε άλλο από αποσπάσματα από τον κανονισμό - δεν νομίζω να υπάρξει κάποιος που δεν θα τοποθετήσει τα σκουπίδια του στον άδειο  και καθαρό κάδο αφού προηγουμένως θα έχει φροντίσει να διαχωρίσει επιμελώς την ανακύκλωση (η οποία σαφώς περιλαμβάνει και την ανακύκλωση οργανικών ουσιών...) ....ποιος δεν θέλει να συμβάλλει στην μείωση του όγκου των σκουπιδιών και άρα και στην μείωση των τελών καθαριότητας;;;


Όσον αφορά την καθαριότητα των οικοπέδων...ας δώσει ο δήμος το καλό παράδειγμα με το να καθαρίσει όσα είναι χαρακτηρισμένα και θα βρεθεί τρόπος να παραμείνουν καθαρά και περιποιημένα και τα ιδιωτικά. Όταν υπάρχει καλή θέληση όλα γίνονται...με την εφαρμογή της πολιτικής του προστίμου το μόνο που επιτυγχάνει κανείς είναι το πείσμα και η άρνηση. Ας κρατήσουμε τα πρόστιμα για τις έσχατες περιπτώσεις που θα έχουμε να κάνουμε με "αγύριστα κεφάλια". Να μην ξεχνάμε ότι διανύουμε δύσκολους καιρούς....

Και μιας και είμαστε στους δύσκολους καιρούς...όταν ο κόσμος έχει φτάσει στα όρια της φτώχειας, δεν μπορώ να καταλάβω σε τι εξυπηρετεί η απαγόρευση της διατήρησης των οικόσιτων ζώων. Μου θυμίζει άλλες εποχές όπου απαγορεύτηκαν τα γαϊδούρια στις ίδιες περιοχές (τα συμπαθή αυτά τετράποδα εννοώ...γιατί όσον αφορά τα δίποδα...)...Τώρα βέβαια ο όνος επιδοτείται γιατί απειλείται με εξαφάνιση...και είναι και τουριστική ατραξιόν...

Προσωπικά είναι άλλα αυτά που με ενοχλούν....

Κάποιοι αγαπητοί καθαροί συμπολίτες μας, που επιμένουν να φροντίζουν μπαλκόνια, αυλές, ρούχα (πλυντήρια), αμάξια κ.λ.π. να τα καθαρίζουν επιμελώς με άφθονο νερό και  ποικίλα καθαριστικά...έχω μάθει τι μαλακτικό  χρησιμοποιεί το κάθε νοικοκυριό στο δρομολόγιό μου....δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα που θα καταλήξουν οι βρομιές τους. Εκτός του ότι δεν έχει κανείς την υποχρέωση να προβλέπει την...τοπική βροχόπτωση....των ...καθαρών...και να τσαλαβουτάει, στην καλύτερη των περιπτώσεων, στα απόβλητά τους (γιατί στην χειρότερη περνάει ένα αυτοκίνητο και σε κάνει λούτσα...), όλα αυτά τα βρομόνερα μόλις στεγνώσουν και  γίνουν σκόνη, με το απαλότερο αεράκι ανυψώνονται και περιφέρονται στα πρόσωπα και τα πνευμόνια μας.....Κατά τα άλλα είμαστε καθαροί και μας ενοχλούν ...οι κότες....


Αυτά είναι τα κυριότερα σημεία του κανονισμού καθαριότητας...σαν άνθρωπως που είμαι και εγώ σίγουρα μου έχουν ξεφύγει αρκετά....αλλά το παραπάνω είναι και κουραστικό....θα ασχοληθούμε ούτως ή άλλως και άλλες φορές


Ακολουθούν κάπου είκοσι σελίδες με λεπτομέρειες σχετικά με τα πρόστιμα....



Μόνο μία ευχή για το τέλος, ελπίζω να βρίσκεται σε καλό δρόμο η εγκατάσταση της ανταποδοτικής ανακύκλωσης γιατί κάτι τέτοιες κινήσεις θα μας απαλλάξουν από μεγάλο όγκο απορριμάτων. Και ναι μεν κάθε δήμος δικαιούται προς το παρόν μόνον ένα τέτοιο σπιτάκι λόγο αυξημένης ζήτησης, νομίζω όμως ότι υπάρχει η δυνατότητα να τοποθετηθούν περισσότερα αν βρεθούν σπόνσορες (τα σούπερμάρκετ για παράδειγμα, τα οποία έτσι και αλλιώς έχουν την υποχρέωση να δέχονται για ανακύκλωση τις συσκευασίες τους, η - γιατί όχι - οι τράπεζες τις περιοχής μας...) Ακόμα έχουν σχεδιαστεί τα ίδια σπιτάκια με φωτοβολταϊκά πάνελ, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ενεργειακά αυτόνομα και έτσι ο δήμο δεν επιβαρύνεται το ελάχιστο.